Menu


Spørring kirke er skæv PDF Udskriv Email

Spørring kirke er skæv – men måske passer det til os.

Eller måske har du ikke lagt mærke til det. Næste gang du går aftentur, smut omkring nordsiden af kirken. Der står 4 støttemure på rad og række. De er gamle – nogle fra mindst 1685. Fordi kirken har været skæv længe.

Den begyndte at skride ud helt tilbage i 1500-tallet og så byggede man pælene for at støtte muren. Man havde nemlig lavede de fine buer i slutning af 1400-tallet. Men kirken ligger nu som den gør - på en bakke med skrænter mod nord og øst og nordmuren har ikke kunnet klare presset fra buerne. Kirken har været nedstyrtningstruet adskillige gange, og i 1842 var den lukket for at reparere og forstærke muren og kirken.

Men prøv også at tage et kig indeni. Kig på hvordan nordvæggen hælder ud, og op på hvordan jernstængerne holder siderne sammen.

Man har gjort, hvad man kunne gennem årene med forskellige løsninger, men det har måske ikke ligefrem pyntet på kirken. Men der er en god nyhed. Sidste gang kirken blev sat i stand, blev der taget præcise målinger, og de geotekniske folk, som borede huler under fundamentet sidste år, fandt ud af, at kirken ikke skrider mere.

Nej, den er stabil nok.

Og så er der gjort fremskridt på det teknologiske område. Vi har set det og hørt om det på studietur til Norddjursland i Gjesing kirke. Der blev kirken ”spændt op” med en tovpolygon over hvælvingerne i kirkeskibet. Og det satser vi på, at ingeniørerne kan hjælpe os med i Spørring.

Nu glæder vi os til at få fjernet de tværgående jernstænger, så vi kan kigge op igennem kirken og se den smukke loft uforstyrret.

Linda Bolet

Spørring Kirke